“If making photographs is not about capturing an object, but about making a space, then making good photographs means that photographic space always contains some element to be discovered” Helen Liggett(2007, 23)

Proiectul foto – cum și ce semnificații dai spațiului pe care îl ocupi. Ce înseamnă ce vezi? Observă-ți viața, cartierul, strada, drumul către școala, puncte de interes, valori, vulnerabilități. Ce nu-ți sau îți place din ce vezi?

Cu acest mesaj pe afiș, cls VII-a și a VIII-a de la școala Sfinții Voievozi au fost invitați să facă parte din proiect, PHOTOVOICE. Ulterior s-au alăturat și alte clase mai mici.

Fiecare elev a avut 24 de cadre la dispoziție pentru a surprinde ceva. Au fost 60 de aparate și 70 de fotografii selectate, expuse pe trotuarul din fața cinematografului, pe panourile desenate de PISICA PĂTRATĂ. Expoziția foto s-a mutat în curtea palatului Mogoșoaia și ulterior la școală.

Scopurile au fost  înlesnirea înregistrării si reflectarea asupra punctelor tari si punctelor slabe ale cartierului, comunitatii, promovarea dialogul critic despre poblemele personale si ale comunitatii în discutii de grup.

Asociația Icult anunță închiderea proiectului “Marconi playground”, co-finanțat de Arcub și PMB în programul: “București oraș in-vizibil”, cu sprijinul Kaufland, în colaborare cu școala Sfinții Voievozi.

Marconi playground- a fost un proiect de cercetare și educare interactiv implicând copiii școlii Sf. Voievozi prin fotografierea de catre elevi a unui crampei din viata lor în oraș, cartier.

Clădirea fostului cinematograf Dacia, redenumit Marconi contribuie la redefinirea unui peisaj urban degradat prin intervenția artistului “Pisica Pătrată” pe clădirea monument în prag de demolare. Intervenția are rolul de a atrage atenția asupra fondului construit degradat într-un oraș lipsit de politici de renovare ale acestuia, cât și a diminiuării numărului cinematografelor unele închise recent reprezentând pericol public.

În contextul recentelor demolări din zona Buzești Berzei, zona își pierde caracterul unitar al țesutului urban de secol XIX început de secol XX. Hotelurile și cinematografele construite în jurul gării în acea perioadă ce contribuiseră până în anii ‘90 la efervescența zonei au fost demolate, cinematograful Dacia fost Marconi este singurul rămas în picioare dintre cele 6 cinematografe vecine, și el într-o stare de degradare avansată. Asociația noastră, comodatar al clădirii din 2015 își propune să renoveze cinematograful în timp ce prin proiectele culturale desfășurate în situ să-l readucă în interesul bucureștenilor și al locuitorilor cartierului, devenind un reper cultural pentru oraș.

Intervenția entuziasmată a artistului și implicarea elevilor în proiect invită la dezbateri participare în viața publică, politică a orașului.

ASOCIAȚIA ICULT continuă demersurile, caută fonduri pentru punerea în siguranță a clădirii, conservarea și renovarea acesteia, transformarea fostului cinematograf în hub cultural.